A tapas (ejtsd tápász) a spanyol konyha egyik jellegzetessége, ami mára már az egész világot meghódította.
A tapas egy kis adag étel, amit a bárokban az italok mellé szolgálnak fel. Gyakorlatilag bármilyen étel lehet, édes, sós, hideg, meleg, a lényeg, hogy kis adagokra lehessen osztani. Például kis szendvics, sonka, sajt, olívabogyó…
Több elmélet is létezik arról, hogy hogyan alakult ki a tapas.
– Az egyik legelterjedtebb elmélet szerint az italok tetejére egy kistányért vagy egy szelet kenyeret raktak, hogy ne szálljon bele a por vagy a bogarak. A tapas a poharak tetején lévő fedőről kapta a nevét.
– Egy másik elmélet szerint a bár tulajdonosok azért kezdtek el sós ételeket kínálni az italok mellé, hogy a vendégek még szomjasabbak legyenek, és még több italt rendeljenek.
– Egy harmadik elmélet szerint azért rendelték el, hogy az italok mellé ételt is felszolgáljanak, hogy az emberek ne kerüljenek túlságosan illuminált állapotba.
Bármi is legyen az igazság, a tapas a XX. századra trendi nemzetközi étellé vált, és már a világ minden pontján találhatunk tapas bárokat.
Spanyolországban külön kultúrája van a tapasozásnak, ilyenkor a baráti társaságok sorra keresik fel egymás után a bárokat, mindenhol isznak egy pohár bort vagy sört esetleg sangriát egy tapas kíséretében, és mennek a következő helyre.
Régen a tapast ingyen adták az italok mellé, ma már ez nincsen mindenhol így. Ha rendelsz egy italt és automatikusan hozzák mellé a tapast, annak az ára benne van az ital árában. Ha külön rendelsz, akkor annak az ára az étlapon szerepelni fog.
A következő videón a 16 legjobb tapasról nézhetünk meg egy kisfilmet.